torstai 8. maaliskuuta 2018

Muuntohiili 1. kausi - Netflix

Nappasin aikoinaan divarista Muuntohiili kirjan mukaan ihan vain siksi, että selkämys lupasi sen sisältävän Sci-fiä. Väkivaltainen dekkarirymistely osui ja upposi minuun ja lupasin itselleni lukevani joskus herran jonkun muunkin kirjan. No, sitä en ole vielä ehtinyt tekemään, mutta ehtiihän tässä.

Pitäisi varmaankin seurata TV-/elokuvagenreä vähän tarkemmin, koska niin puskista tämä kirjan TV-sovitus minulle tuli. Joltain Netflixin listalta minä tämän pongasin, ja samantien katseluun kun kerran oli mahdollisuus.

Aluksi minua häiritsee se, että sarja on vähän liiankin 1:1 kirjan kanssa. Jouni menee aivan pilkulleen kirjan malliin, ja välillä varmaan repliikkejä myöten. Tämä on eri formaatti, käyttäkää sitä hyväksenne huudan, mutta sitten tarina vie mukanaan ja unohdan jupinani. Isoja pyssyjä, älyvapaata teknologiaa, väkivaltaa ja riittävästi tissejä. Missä se minun olut taas olikaan? Äijäleffa, siis sarja...

Ja jos aluksi jupisin liiallisesta hiilikopiosta, niin loppupuolella tuleekin sitten iso muokkaus kirjaan verrattuna, ja se ei minusta oikein toimi. Siis se ratkaisu, missä päähenkilö onkin sen yhden pahiksen veli, ja ollaankin aluksi jonkinlaisia vihreän aatteen sotureita. Ei toimi ei...

Näyttävä tämä kuitenkin on. Suorastaan huikean näköinen, varsinkin jos vertaa vaikkapa siihen miltä Doctor Who sarja näyttää. Sci-fiä molemmat, mutta vertailu lienee hieman epäreilu. Siinä missä Doctor Who panostaa kässäriin ja minimalistisella lavastuksella luodaan uusia maailmoja, ja ollaan aika humoristisia, Muuntohiili on toista maata. Räminää ja räiskettä piisaa, väkivalta tulee silmille ja se on graafista, todella graafista. Olin jo autuaasti unohtanut kirjan pari häiritsevän väkivaltaista kohtausta, mutta sarja hieroi ne huolella naamaan. Jos jossain kohtaa oli huumoria, niin ei jäänyt mieleen. Tämä on kovan luokan dekkari, ja niissä ei hymyillä.

Jos pidit kirjasta, pidät varmaan tästäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti